Ekonomi ve İşletmecilik Dünyasında Bölgesel Gelişme Eğilimleri: Batı-Akdeniz Bölgesinin Potansiyeli

Prof.Dr. Orhan Kuruüzüm

 

Küresel ve ulusal ekonomilerde 2003-2007 yılları arasında sıra dışı gelişmeler yaşanmış, mal ve faktör piyasalarında ciddi kırılmalar söz konusu olmuş, para ve sermaye piyasalarında ise baş döndürücü hareketlilikler yaşanmıştır. Bu dönemde; Asya’dan Çin ve Hindistan, Amerika’dan Arjantin ve Brezilya, Afrika’dan Mısır ve Güney Afrika, Avrupa’dan ise Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan yıldızı parlayan ülkeler olarak öne çıkmıştır.

 

Küresel ekonomik büyüme bu dönemde yıllık ortalama %5 civarında büyürken, aralarında bizim de bulunduğumuz ve öne çıkan örneklerini yukarıda saydığım rakip ülkeler yıllık ortalama %8’den fazla büyümeyi başarmışlardır. Biz ise küresel ortalamaya yakın bir büyüme performansı gösterebilmişiz.

 

Küresel dış ticaret bu dönemde 7 trilyon $’dan, 14 trilyon $’a yükselmiş, yani kendini ikiye katlamıştır. Düşen enflasyon ve faiz ile yükselen serbestleşme ve büyüme, dış ticareti adeta coşturmuştur. Doğal olarak gelişen refah ve talep, mal ve faktör piyasalarında da hem hareketliliği hem de son dönemde fiyatları üst düzeylere taşımıştır. Yine bu dönemde para ve sermaye piyasalarında çığ gibi yeni finansal araçlar icad edilmiş, türev ürünler olarak küresel piyasaya sürülmüş ve bir hesaplamaya göre 50 trilyon $’lık dünya GSMH’nın 15 katı büyüklüğünde bir hacim yaratılmıştır.

 

Read more…

Previous post Bilimsel Bilginin Ticarileştirilmesinde Yeni Ufuklar: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Next post Küresel Krizin Neresindeyiz?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.